Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

Butterscotch Κρέμα για τούρτα ή τάρτα


Πολύ ωραία κρέμα, με έντονη την γεύση της καραμέλας ( βέβαια η ένταση της ρυθμίζεται ) είναι λίγο χρονοβόρο να γίνει αλλά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να φοβάται κανείς την καραμέλα! Αυτή η κρέμα μπορεί να γεμίσει τούρτες , τάρτες ή ακόμα να φαγωθεί μόνη της σε ποτηράκι. Θα μπορούσε ακόμα να αναμειχθεί με κρέμα τυρί και να γίνει ένα υπέροχο Cheesecake ! 

Για την κρέμα καραμέλας αρχικά θα βάλω σε ένα αντικολλητικό τηγάνι 180 γραμμάρια ζάχαρη σιγά σιγά να γίνει καραμέλα. Σε ένα άλλο σκεύος έχω βάλει 300 γραμμάρια κρέμα γάλακτος και 120 γραμμάρια γλυκόζη σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί καλά αλλά να μην βράσει. Ρίχνω αυτό το μείγμα στη καραμέλα σιγά σιγά γιατί είναι καυτή και ανακατεύω μέχρι να γίνει λεία για περίπου 5-7 λεπτά. Κατεβάζω από τη φωτιά και μόλις πέσει λίγο η θερμοκρασία προσθέτω ανακατεύοντας 75 γραμμάρια βούτυρο καλό μυρωδάτο κομμένο σε μικρά κυβάκια για να μπορέσει να λιώσει με το ανακάτεμα. Το βάζω στην άκρη να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και την ενσωματώνω σε 400 γραμμάρια άγλυκη σαντιγί. 

Ανάλογα το πόσο θα αφήσω την καραμέλα να κάψει ( σε λογικά πλαίσια) , τέτοιο ανάλογο χρώμα θα πάρει και η κρέμα στο τέλος και θα έχει και μια πικρή γεύση στο τέλος στο στόμα αλλά σχετικά ευχάριστη για κάποιους που κλίνουν προς τις πικρές γεύσης. Αν πάλι θέλουμε να έχει απλά την κλασσική ευχάριστη γεύση της καραμέλας , προσέχουμε να μην πάρει έντονο σκούρο χρώμα αλλά να είναι όσο ξανθό γίνεται. ( ΠΡΟΣΟΧΉ :Μην ξεχνάμε πως ακόμα και εκτός φωτιάς η καραμέλα ακόμα ''ψήνεται'' από την υψηλή θερμοκρασία του σκεύους και ότι η καραμέλα καίει πολύ και αν έρθει σε επαφή με το δέρμα μπορεί να μας αφήσει σημάδια.)  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post

Χταπόδι ξιδάτο