Γαλλική μπαγκέτα :
- 500 γραμμάρια αλεύρι τύπου 55%
- 15 γραμμάρια μαγιά νωπή
- 10 γραμμάρια αλάτι
- 10 γραμμάρια βούτυρο μαλακό
- 285 κρύο νερό
Λιώνω τη μαγιά στο νερό μέσα στον κάδο του μίξερ, προσθέτω το βούτυρο και το αλεύρι και ζυμώνω με αργή ταχύτητα για 5 λεπτά περίπου .Προσθέτω το αλάτι και ζυμώνω για άλλα 10 λεπτά στην γρήγορη ταχύτητα. Αφήνω το ζυμάρι να ξεκουραστεί και φουσκώσει. Μόλις διπλασιαστεί σε όγκο, το ζυμώνω ώστε να φύγει ο αέρας σε μακρόστενο κορδόνι. Τα βάζω σε ιδικές φόρμες για μπαγκέτες ή απλά τα βάζω σε λαμαρίνα με λαδόκολλα με ένα κενό ανάμεσα τους. Τα χαράζω με ένα κοφτερό ξυράφι και τα αφήνω λίγο να ξεκουραστούν. Ψήνω στους 220 βαθμούς για περίπου 35-40 λεπτά.
Χωριάτικη μπαγκέτα :
- 150 γραμμάρια αλεύρι 70%
- 350 γραμμάρια αλεύρι Κ.Μ. Χωτιάτικο
- 15 γραμμάρια νωπή μαγιά
- 10 γραμμάρια αλάτι
- 10 γραμμάρια βούτυρο μαλακό
- 250 γραμμάρια προζύμι
- 250 γραμμάρια κρύο νερό
- 10 γραμμάρια αβγό
Λιώνω τη μαγιά στο νερό μέσα στο κάδο του μίξερ, προσθέτω το προζύμι ,το αβγό και το βούτυρο. Το κάνω ένα ανακάτεμα και προσθέτω τα άλευρα ανακατεμένα μεταξύ τους. Ζυμώνω για 3 λεπτά στην αργή ταχύτητα , προσθέτω το αλάτι και ζυμώνω για άλλα 6 λεπτά στην γρήγορη . Μόλις γίνει το ζυμάρι και σκεπάζω και το αφήνω να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί σε όγκο. Αμέσως μετά τα πλάθω σε μπαγκέτες όπως παραπάνω , χαράζω ρόμβους πάνω με ένα κοφτερό ξυραφάκι και ψήνω όπως την παραπάνω συνταγή.
Μπαγκέτα Ολικής :
- 350 γραμμάρια αλεύρι ολικής
- 150 γραμμάρια αλεύρι 70% Δ
- 18 γραμμάρια μαγιά
- 12 γραμμάρια αλάτι
- 10 γραμμάρια βούτυρο
- 10 γραμμάρια αβγό
- 250 γραμμάρια προζύμι
- 260 γραμμάρια κρύο νερό
Ίδιος τρόπος παρασκευής και ίδια μέθοδος ψησίματος με τις παραπάνω συνταγές.
Για το προζύμι :
- 1 κιλό αλεύρι
- 600 γραμμάρια νερό
- 50 γραμμάρια ελαιόλαδο
Ανακάτεμα όλα μαζί στο κάδο του μίξερ μέχρι να γίνει ένα ζυμάρι κολλώδες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου