Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018

Πολύσπορο Ψωμί Σίκαλης

Νόστιμο ψωμί , σχετικά βαρύ σε σχέση με τα άλλα κλασσικά λευκά ψωμιά, λόγο της σίκαλης. Είναι ακόμα πιο νόστιμο όταν μπαγιατέψει και φρυγανιστεί με λίγο ελαιόλαδο και ρίγανη.

  • 500 γρ αλεύρι σίκαλης
  • 200 γρ αλεύρι 70% δυνατό
  • 100 γρ αλεύρι ολικής άλεσης
  • 150 γρ προζύμι
  • 10 γρ μαγιά νωπή
  • 20 γρ αλάτι
  • 480 γρ νερό
Λιώνω τη μαγιά μέσα στο νερό, προσθέτω μια κουταλιά ζάχαρη και το αλεύρι 70% . Ανακατεύω καλά για να γίνει ένας χυλός και το αφήνω για περίπου 20 λεπτά σε ζεστό μέρος. Στο κάδο του μίξερ βάζω το αλεύρι σίκαλης, το αλεύρι ολικής, το προζύμι και το μείγμα της μαγιάς. Ζυμώνω μέχρι να γίνει το ζυμάρι και προσθέτω το αλάτι. Ζυμώνω στην αργή ταχύτητα για περίπου 7 λεπτά και μετά στην γρήγορη για άλλα 5 λεπτά περίπου. Αφήνω το ζυμάρι να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί σε όγκο. Το ξανά ζυμώνω στο χέρι ενσωματώνοντας :
  • 50 γρ σουσάμι
  • 50 γρ βρώμη
  • 50 γρ ηλιόσπορο 
  • 50 γρ παπαρουνόσπορο
Ζυμώνω μέχρι να ενσωματωθούν και αφήνω πάλι να ξεκουραστεί και να φουσκώσει. Το κόβω μετά σε ίσα κομμάτια ανάλογα τι ψωμί θέλω να κάνω. Τα περνάω κάτω από τη βρύση σε χλιαρό νερό και τα βουτάω σε μείγμα από τους σπόρους. Τα αφήνω σε λαμαρίνα με λαδόκολλα να κάτσουν και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post

Χταπόδι ξιδάτο