Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017

Χωριάτικο Φύλλο για πίτες


Από τόπο σε τόπο οι πίτες διαφέρουν. Αλλού η πίτα είναι μόνο 2 χοντρά φύλλα , ένα πάνω και ένα κάτω , και αλλού ανοίγουν ακόμη και 40 φύλλα πολύ λεπτά. Αλλού βάζουν στη ζύμη λεμόνι ή ξύδι και αλλού βάζουν τσίπουρο ή ούζο και αλλού βάζουν αβγό ή βούτυρο. Μα όπως και να είναι φτιαγμένη η ζύμη της , ότι γέμιση και να έχει, υπάρχει και ανάλογος τρόπος ανοίγματος του φύλλου ανά περιοχή. 
Στην Ήπειρο, ανοίγουν φύλλο με το ξυλάκι πάνω σε χαμηλό στρόγγυλο τραπέζι σοφρά και το ανοίγουν σε τέτοιο μέγεθος που να ταιριάζει με το ταψί που θα ψηθεί. Μετά την σκεπάζουνε με ένα κωνικό καπάκι και ρίχνανε κάρβουνα αναμένα πάνω και έτσι ψήνανε την πίτα παράστια.
Στη Δυτική Μακεδονία, ανοίγανε το φύλλο πάνω ακουμπώντας το σε σεντόνι. Τέντωναν μαζί με το σεντόνι τις 4 άκρες του φύλλου μέχρι να γίνει όσο λεπτό ήθελαν.
 Σε άλλα μέρη έκοβαν τη ζύμη σε μπάλες, τις άνοιγαν λίγο ( δίσκους), έβαζαν χοιρινό λίπος, τοποθετούσαν τους δίσκους που σχημάτιζαν το ένα πάνω στο άλλο και το ξανάνοιγαν σε φύλλο πολύ λεπτό.

Στη Κρήτη ακόμα και σήμερα ανοίγουν την απαλή ζύμη με τις άκρες των δαχτύλων τους στο σχήμα και στο μέγεθος της πίτας που θέλουνε να κάνουν ( νεράτες , σκαλτσούνια).

600 γραμμάρια αλεύρι
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλάκια του γλυκού Baking powder
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
χλιαρό νερό

Σε μια μπασίνα βάζω το αλεύρι και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το νερό που το ρίχνω σιγά σιγά μέχρι να σχηματιστεί ένα μαλακό και εύπλαστο ζυμάρι. Το αφήνω για 10 λεπτά να ξεκουραστεί και αμέσως μετά το χωρίζω σε 22 ίσα κομμάτια. Κάθε κομμάτι μετά το ανοίγω ελάχιστα με τον πλάστη σε στρόγγυλο σχήμα και το αλείφω με ελαιόλαδο. Το σκεπάζω μετά  με ένα άλλο κομμάτι ζυμαριού που και αυτό το σκεπάζω με ένα άλλο. Δηλαδή από τα 22 κομμάτια ζυμάρι που έκοψα πρέπει να κάνω 7 καινούργια κομμάτια. ( κάθε καινούργιο κομμάτι είναι φτιαγμένο με 3 παλιά , εκτός από ένα που πρέπει να έχει 4 παλιά κομμάτια διότι θα είναι η βάση , το πρώτο φύλλο, της πίτας.) Μόλις φτιάξω όλα τα στρόγγυλα κομμάτια τα σκεπάζω και τα βάζω στην κατάψυξη για 10 λεπτά να σφίξει με το ελαιόλαδο για να μπορεί να ανοίξει το φύλλο πιο εύκολα. 
Πρώτο φύλλο για την πίτα είναι εκείνο το κομμάτι με τα 4 παλία κομμάτια ζύμης. Το ανοίγω όσο πιο λεπτά γίνεται, σχεδόν να είναι διάφανο. Κάθε φύλλο που ανοίγω και το στρώνω στο ταψί, το βρέχω με ελαιόλαδο για να μπορέσει να ψηθεί. Αφού βάλω στο ταψί πλέον 4 φύλλα , αδειάζω την γέμιση της αρεσκείας μου και συνεχείζω με τα υπόλοιπα φύλλα. Πριν βάλω την πίτα να ψηθεί, την κόβω σε κομμάτια για να μπορεί να φύγει η υγρασία της γέμισης. Μόλις την βγάλω από το φούρνο την αφήνω να κάτσει 15-20 λεπτά και ύστερα την σκεπάζω με μια πετσέτα και την αφήνω να κρυώσει εντελώς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post

Χταπόδι ξιδάτο