Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017

Τα είδη των αλεύρων

i. Σκληρό αλεύρι :  Είναι αλεύρι από σκληρό σιτάρι, κίτρινου χρώματος,ιδανικό για παραδοσιακό χωριάτικο ψωμί.

ii. Μαλακό αλεύρι : Είναι αλεύρι από μαλακό σιτάρι,ιδανικό για λευκό ψωμί πολυτελείας κ.α.

iii. Αλεύρι Τ55%, Τ70%, Τ90%, Τ100%:  Τα άλευρα κατηγοριοποιούνται και ανάλογα με το βαθμό άλεσης. Αλεύρι Τ55% σημαίνει ότι από 100 κιλά καρπού παράγουμε 55 κιλά αλεύρι. Όσο πιο μικρός είναι ο αριθμός , τόσο λιγότερο το πίτουρο που περιέχει. Όσο μεγαλώνει ο αριθμός π.χ. Τ70% , τόσο αυξάνεται το πίτουρο, για να φτάσουμε στο Τ100% που σημαίνει ότι έχουμε αλέσει ολόκληρο τον κόκκο.

iv. Αλεύρι Ολικής άλεσης : Είναι το αλεύρι που έχει παραχθεί από την άλεση ολόκληρου του καρπού και μπορεί να είναι είτε από σκληρό είτε από μαλακό σιτάρι. Είναι δηλαδή αλεύρι Τ100%

v. Αλεύρι Κ.Μ. ή Κ.Π. : Τα άλευρα κατηγοριοποιούνται και ανάλογα με το ποσοστό των περιεχομένων πρωτεϊνών. Αλεύρι Κ.Μ. σημαίνει ότι η περιεκτικότητα του σε γλουτένη είναι από 11%- 15%. Είναι τα άλευρα από σκληρό σιτάρι με το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα. Το αλεύρι Κ.Π. περιέχει γλουτένη 25% , είναι μαλακό σιτάρι και είναι γνωστό και ως πολυτελείας.

vi. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις. : Είναι μείγμα από άλευρα σκληρού και μαλακού σιταριού ή μείγμα από διάφορετικές ποικιλίες μόνο από μαλακού σιταριού . Με αυτό το αλεύρι γίνονται περισσότερες συνταγές για ψωμί.

vii. Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του : Είναι αλεύρι από μαλακό σιτάρι , ενισχυμένο με διογκωτικές ύλες. Χρησιμοποιείται περισσότερο σε συνταγές για γλυκά.

viii. Καλαμποκάλευρο : Είναι ένα λαμπερό κοκκώδες αλεύρι που παίρνουμε από τους αλεσμένους σπόρους του καλαμποκιού . Δεν έχει πρωτεϊνη ( γλουτένη) και γι'αυτό πρέπει να αναμιγνύεται με σιτάλευρο για συνταγές όπου χρησιμοποιέιται μαγιά ή με διογκωτικά όπως μπέϊκιν πάουντερ.

ix. Αλεύρι βρώμης : Δεν έχει την πρωτεϊνη γλουτένη, αλλά μπορεί να αναμιχθεί με σιτάλευρο φτιάχνοντας ψωμιά με υγρή μορφή. Η βρώμη τραβάει την υγρασία γι'αυτό χρειάζεται μούλιασμα πριν την χρήση.

x. Αλεύρι σικάλεως: Περιέχει ρητινώδεις ουσίες που μπορεί να σταματήσουν το φούσκωμα του ψωμιού. Για μια ελαφριά , ελαστική υφή πρέπει να αναμιχθεί με σιτάλευρο. Το αλεύρι σικάλεως δίνει ένα χαρακτηριστικό σκούρο νόστιμο λαστιχωτό ψωμί.

xi. Πολύσπορο αλεύρι : Περιέχει 85% του σιταριού και περιέχει επίσης γαλακτούχο άλευρο σίτου και σικάλεως που δίνουν μια υπέροχη υφή και γεύση στο ψωμί.

xii. Αλεύρι από κριθάρι : Δίνει χαρακτηριστική ελαφριά πικρή γεύση στο ψωμί και ιδιαίτερα υψηλή διατροφική αξία. Η περιέκτικότητα σε γλουτένη είναι ακόμα μικρότερη από της σίκαλη, με αποτέλεσμα το ψωμί να είναι πάρα πολύ πυκνό. Το αλεύρι κριθαριού είναι κυρίως ολικής άλεσης.

xiii. Αλεύρι Ζέας : Η ζέα θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα είδη σιταριού και το αλεύρι της είναι χαμηλή σε γλουτένη. Ιδανικό για αλμυρές παρασκευές

xiv. Αλεύρι Ντίνκελ : Αλεύρι γερμανικής καταγωγής είναι επίσης χαμηλή σε περιεκτικότητα γλουτένης και διατίθεται τόσο σε λευκό όσο και σκούρο, ολικής άλεσης. Ταιριάζει περισσότερο σε γλυκές παρασκεύες.

xv. Αλεύρι ριζιου: Αλεύρι ολόλευκο, ελαφρώς κοκκώδες, με μηδενική γλουτένη. Κατάλληλο για ατομα με δυσανεξία στη γλουτένη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post

Χταπόδι ξιδάτο