Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

Σπιτική Τυροκαυτερή ( ή Τυροσαλάτα ή χτυπητή)


Η τυροκαυτερή είναι ένα είδος ''μεζέ''. Οι μεζέδες είναι τα μικρά πιάτα ή ορεκτικά που σερβίρονται για να συνοδέψουν τη κατανάλωση ποτού ( τσίπουρο, ούζο, ρακί , κρασί.) Η λέξη προέρχεται από τη περσική λέξη ''μαζέ'' που σημαίνει γεύση - άρωμα. 
Οι μεζέδες οφείλουν την ύπαρξη τους στο τραπέζι για την αφορμή συζήτησης στην παρέα αλλά και να ανοίξει την όρεξη πριν από τα κυρίως φαγητά. Συνήθως σερβίρονται σε μικρά πιατάκια ( ή ακόμα πιο παραδοσιακά , οι παλιές ταβέρνες τα σερβίρουν στα πιατάκια του ελληνικού καφέ, διότι η ποσότητα είναι πολύ ελάχιστη και έτσι το πιατάκι του καφέ έχει και μια άλλη πρακτική , ίσως πιο χρήσιμη.) μαζί με μικρά πιρουνάκια ή οδοντογλυφίδες για να είναι εύκολο το πιάσιμο. Ανάλογα τον αριθμό των ατόμων της παρέας, εξαρτάται και η ποσότητα του μεζέ. 
Οι ποικιλίες διαφέρουν στους μεζέδες. Μπορούμε να έχουμε διάφορες κρεμώδες υφές όπως τυροκαυτερή , τζατζίκι , μελιτζανοσαλάτα κ.α. ή διάφορα είδη κεφτέδων ( κρέας, κολοκύθι, ντομάτα κ.α.) ή μικρές πίτες. 
. Διάφορα τυριά επίσης συμμετέχουν στο τραπέζι με τους μεζέδες κυρίως Ελληνικής προέλευσης ( Υπάρχουν και ξενόφερτα τύπου γκούντα και έμμενταλ αλλά πια ξεφεύγουμε από τον ελληνικό μεζέ.)
Η συνοδεία ψωμιού είναι απαραίτητη είτε φρέσκου είτε ξεροψημένα. 

Η τυροκαυτερή είναι μια από τις πιο διάσημες αλοιφές στην κατηγορία των μεζέδων. Αποτελείται από φέτα κατά κύριο λόγο αναμειγμένο με γιαούρτι και κάτι καυτερό ( συνήθως πράσινη καυτερή πιπεριά) 
Είναι πάρα πολύ ωραίος συνδυασμός σχεδόν με όλα ! 



  • Φέτα σκληρή 
  • γιαούρτι πλήρες
  • μία ή δύο πιπεριές πράσινες καυτερές ( ή πάπρικα καυτερή )
  • ελαιόλαδο
  • ρίγανη
  • πιπέρι 
Πρώτα ξεπλένω την φέτα από την άλμη, για να φύγει η πολύ αλμύρα . Αμέσως μετά την τρίβω στον τρίφτη στο λεπτό μέρος σε ένα μεγάλο σκεύος. Εκεί μέσα προσθέτω και το γιαούρτι , το ελαιόλαδο ( η ποσότητα του ελαιόλαδο παίζει ρόλο γιατί η τυροκαυτερή συντηρείται στο ψυγείο, εκεί όμως το ελαιόλαδο πήζει '' σφίγγει '' , οπότε ανάλογα πόσο σφιχτεί θέλω να γίνει η τυροκαυτερή παίζω με το ελαιόλαδο και την φέτα ).
Ψήνω τις πιπεριές στο grill - έχουν καλύτερο άρωμα- , τις ξεφλουδίζω , τις βάζω στο μπλέντερ με λίγο γιαούρτι και τις πολτοποιώ. Τις προσθέτω στη φέτα, με λίγο ρίγανη και πιπέρι. Αλάτι δεν βάζω γιατί η φέτα έχει όλη την αλμύρα που χρειάζεται. 
Η συνταγή της τυροκαυτερή δεν έχει συγκεκριμένες δοσολογίες . Ανάλογα πόσο ρευστή ή σφιχτεί την θέλουμε ή πόσο καυτερή ή πικάντικη , παίζουμε με τις ποσότητες. 
Καλύτερη γεύση έχει την επόμενη μέρα αφού έχει κάτσει στο ψυγείο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post

Χταπόδι ξιδάτο