Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

Κυκλαδίτικο Ψωμί



  • 130 γραμμάρια αλεύρι 70% δυνατό
  • 130 γραμμάρια αλεύρι χωριάτικο
  • 120 γραμμάρια αλεύρι 55%
  • 15 γραμμάρια μαγιά νωπή
  • 5 γραμμάρια ζάχαρη
  • 6 γραμμάρια αλάτι
  • 50 γραμμάρια προζύμι
  • 250 γραμμάρια κρύο νερό
Μέσα στο κάδο του μίξερ λιώνω τη μαγιά μέσα στο νερό και τη ζάχαρη. Ξεχωριστά έχω ανακατέψει όλα τα άλευρα μεταξύ τους και τα ρίχνω στο κάδο του μίξερ, προσθέτω και το προζύμι και ζυμώνω για 10 λεπτά με αργή ταχύτητα. Μόλις σχηματιστεί το ζυμάρι προσθέτω και το αλάτι. Μετά το 10 λεπτό ζύμωμα , ζυμώνω ακόμα 2 λεπτά με γρήγορη ταχύτητα. Σκεπάζω το ζυμάρι και το αφήνω να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί σε όγκο. Το κόβω σε δύο μέρη και τα πλάθω σε στρόγγυλα σχήματα. Τα πατάω ελάχιστα σε μπόλικο αλεύρι . Τα βάζω σε λαμαρίνα με λαδόκολλα ( δεν τα χαράζω καθόλου στην επιφάνεια ) Μόλις διπλασιαστούν ξανά τα ψήνω στους 200 βαθμούς για περίπου 30-40 λεπτά. Τα βγάζω από τον φούρνο και τα βάζω σε σχάρα να κρυώσουν καλά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post

Χταπόδι ξιδάτο