Κυριακή 15 Απριλίου 2018

Κορμός - Μωσαϊκό


Μπορεί να μην ανήκει στην κατηγορία των ''δύσκολων'' γλυκών δηλαδή να χρειάζεται παντεσπάνι ή κάποια κρέμα, είναι ένα γλυκό όμως που όλοι το ξέρουμε σχεδόν από την παιδική μας ηλικία και θα υπάρχει πάντα καθότι έχει πάρα πολύ απλά υλικά στην συνταγή και γίνεται κυριολεκτικά στο πι και φι.
Η βάση του γλυκού είναι το βούτυρο ή μαργαρίνη , κακάο , μπισκότα και λίγη άχνη ζάχαρη.
Προσθέτουμε ότι άλλο θέλουμε από ξηρούς καρπούς ( φουντούκια, αμύγδαλα , καρύδα κ.α.)  ή αποξηραμένα φρούτα ( σύκα , δαμάσκηνα , βερίκοκα κ.α.)  ή και ζαχαρόπηκτα.
Καταναλώνεται κυρίως το καλοκαίρι επειδή είναι αρκετά δροσιστικό λόγο της συντήρησης του στην κατάψυξη αλλά γενικά δεν έχει καμία ιδιαίτερη εποχή κατανάλωσης.

Για τον Κορμό Σοκολάτας :


  • 250 γραμμάρια μαργαρίνη ή βούτυρο
  • 180-200 άχνη ζάχαρη ( ανάλογα πόσο γλυκό ή όχι θέλουμε να γίνει )
  • 40 γραμμάρια κονιάκ
  • 50 γραμμάρια κακάο σκόνη άγλυκο
  • 250 γραμμάρια μπισκότα τύπου πτι μπερ 
  • 4-5 σταγόνες εκχύλισμα πικραμύγδαλο
  • μια γερή χούφτα φουντούκια κοπανισμένα
 

Σε μια κατσαρόλα βάζω τη μαργαρίνη να λιώσει σε χαμηλή φωτιά.
Δεν θέλει να ζεσταθεί πολύ ή να κάψει.
Μόλις λιώσει προσθέτω το κακάο και την άχνη.
Ανακατεύω μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα και κατεβάζω από την φωτιά.
Προσθέτω το κονιάκ , το εκχύλισμα πικραμύγδαλου, τα φουντούκια και τα μπισκότα σπασμένα σε κομμάτια όχι πολύ μικρά αλλά ούτε πολύ μεγάλα, φυσικά ανάλογα τον καθένα πως του κάθεται καλύτερα στην όψη.
Ανακατεύω καλά όλο το μείγμα και το αφήνω να κρυώσει ελάχιστα μέχρι να μπορεί να πλάθεται και να μην διαλύεται.
Στρώνω ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο στον πάγκο και από πάνω ένα κομμάτι λαδόκολλα.
Ρίχνω το μείγμα της σοκολάτας πάνω και δίνω ένα κυλινδρικό σχήμα με την βοήθεια της λαδόκολλας.
Το τυλίγω σφιχτά σε ρολό και με την λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο και το βάζω στην κατάψυξη για τουλάχιστον ένα βράδυ.
Μόλις παγώσει και γίνει σκληρό, το ξετυλίγω και το πουδράρω με άχνη ζάχαρη ή κακάο άγλυκο ή και μείγμα τους.
Το ξανά τυλίγω και το διατηρώ στην κατάψυξη.
Όταν θέλω να σερβίρω ρο βγάζω έξω από την κατάψυξη για περίπου 10 λεπτά και μετά κόβω προσεκτικά σε κομμάτια.
  

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Interesting. Thanks for sharing. I hope you will also like my blog which is about Vegetarian Food & India Adventure Traveling. indiafoodtraveling.com is the link.

Post

Χταπόδι ξιδάτο