Σάββατο 10 Μαρτίου 2018

Νηστίσιμα Μπισκότα με καραμελωμένα Αμύγδαλα

Η καραμέλα δίνει πολύ ωραία γεύση στο μπισκότο και με το αμύγδαλο μαζί το απογειώνει. Θέλει να κρυώσουν εντελώς για να καταλάβει κανείς το άρωμα και την υφή που δίνει στο στόμα, είναι εύθραυστο και ''ψιχουλιάζει'' εύκολα. ( ότι ψίχουλα μείνουν είναι πολύ ωραίος τρόπος να πασπαλιστούν τρουφάκια αφού έχει την γεύση της καραμέλας) 
Αντί για αμύγδαλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί άνετα και φουντούκια ή καρύδια. Η βάση του μπισκότου είναι η ίδια και σε αυτή μπορεί να προστεθούν διάφορα υλικά ακόμα και σοκολάτες ή αποξηραμένα φρούτα . Με προσθήκη κακάο ίσως χρειαστεί να αφαιρέσουμε λίγο από το αλεύρι για να μην βγει πολύ σκληρό το ζυμάρι. 


Για τα μπισκότα :
  • 115 γραμμάρια μαργαρίνη μαλακωμένη 
  • 80 γραμμάρια ζάχαρη
  • 135 γραμμάρια πούδρα αμυγδάλου
  • 130 γραμμάρια αλεύρι
  • 2 βανίλιες 
  • 1/2 κουταλιά της σούπας baking powder
  • 2 γραμμάρια αλάτι 
  • αμύγδαλα με φλούδα ψημένα
  • ζάχαρη για καραμέλα 
Πρώτα καραμελώνω τα αμύγδαλα. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζω λίγη ζάχαρη σε δυνατή φωτιά, μόλις αρχίσει να λιώνει προσθέτω λίγη ακόμα , περιμένω να λιώσει και προσθέτω και ακόμα λίγη . ( θα χρειαστεί περίπου 4-5 κουταλιές της σούπας). Μόλις γίνει η καραμέλα αποσύρω από την φωτιά και προσθέτω τα ψημένα αμύγδαλα και ανακατεύω καλά να πάει η καραμέλα παντού. Το μείγμα αυτό το βάζω πάνω σε μια λαδόκολλα να κρυώσει εντελώς.
Στο κάδο του μίξερ βάζω την μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου να χτυπηθεί με την ζάχαρη μέχρι να αποκτήσει μια κρεμώδης υφή. Προσθέτω τη πούδρα αμυγδάλου, τις βανίλιες και το αλάτι. Χοντροκόβω τα καραμελωμένα αμύγδαλα και τα προσθέτω στο μίξερ να τα ενσωματώσει στο μείγμα. Ανακατεύω το baking powder με το αλεύρι και το προσθέτω σε δόσεις στο μίξερ. 
Πρέπει να βγει ένα ζυμάρι κολλώδες. Το πλάθω σε λίγη ζάχαρη άχνη σε σχήμα ράβδου και το βάζω στην κατάψυξη για περίπου 1-2 ώρες μέχρι να σφίξει καλά, έτσι θα κόβεται εύκολα με το μαχαίρι. Μόλις γίνει σφιχτό το κόβω σε ροδέλες πάχους 1-2 εκατοστού και τα βάζω με την σειρά πάνω σε λαμαρίνα με λαδόκολλα ( αφήνω λίγη απόσταση μεταξύ τους γιατί απλώνει πολύ) 
Ψήνω σε ήδη προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20-25 λεπτά.
 Μόλις  βγουν από τον φούρνο τα αφήνω στη λαμαρίνα να κρυώσουν λίγο γιατί είναι πολύ εύθραυστα. 
Με το που κρυώσουν λίγο, τα βάζω πάνω σε σχάρα να κρυώσουν και να σκληρύνουν εντελώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post

Χταπόδι ξιδάτο