Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

Βουλγαρικός Άρτος


  • 300 γραμμάρια αλεύρι 70% δυνατό
  • 100 γραμμάρια γιαούρτι
  • 50 γραμμάρια αβγό
  • 50 γραμμάρια νερό
  • 8 γραμμάρια μαγιά νωπή 
  • 4 γραμμάρια αλάτι
  • 3 γραμμάρια ζάχαρη
  • 15 γραμμάρια ελαιόλαδο
  • 70 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο για επάλειψη 
Στο κάδο του μίξερ λιώνω τη μαγιά στο νερό , προσθέτω τη ζάχαρη , το γιαούρτι , το αβγό και το ελαιόλαδο. Προσθέτω το αλεύρι και ζυμώνω για 7 λεπτά στην αργή ταχύτητα. Αφήνω το ζυμάρι να ξεκουραστεί και να φουσκώσει. Μόλις διπλασιαστεί σε όγκο, το κόβω σε 6 ίσα μέρη. Κάθε κομμάτι το πλάθω μπαλάκι και με έναν πλάστη το ανοίγω σε στρόγγυλο κύκλο. Το αλείφω με το λιωμένο βούτυρο και βάζω πάνω ένα άλλο κομμάτι ζύμης ανοιγμένο φύλλο, ξανά αλείφω με βούτυρο και βάζω ένα ακόμα κομμάτι ζύμης σε φύλλο. (Συνολικά θέλει 3 φύλλα το ένα πάνω στο άλλο.) Μόλις έχω τα 3 φύλλα με ένα κοφτερό μαχαίρι το κόβω σε 8 τρίγωνα. Κάθε τρίγωνο το κάνω ρολό σαν τα κρουασάν και τα βάζω με την σειρά σε καλά βουτυρωμένη στρόγγυλα φόρμα. Αφήνω στη στόφα να φουσκώσουν ώστε να κολλήσουν μεταξύ τους. Λίγο πριν τα βάλω στο φούρνο τα αλείφω με αβγό και ψήνω στους 170 βαθμούς με αέρα μέχρι να πάρει ομοιόμορφο χρυσό χρώμα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post

Χταπόδι ξιδάτο