Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

''Μαύρο'' Ψωμί


-- {Μαύρη μαυρίλα έπεσε σε μια μαύρη μαυρισμένη νύχτα}--
Όχι δεν ψηνόταν για μέρες , ούτε κάηκε. Είναι ψωμί με μελάνι σουπιάς. Η νέα μόδα με το μελάνι σουπιάς χρησιμοποιείται σε όλον τον κόσμο πια για να χρωματίσουν ψωμιά , ζυμαρικά, κ.α.
Ξεκίνησε αρχικά στην Ιαπωνία όταν παρασκεύαζαν ψωμάκια Burger με μπαμπού ξυλάνθρακα και μελάνι σουπιάς. Τώρα πια το βρίσκουμε σχεδόν παντού και προκαλεί περιέργεια. Λες τώρα , τι ; θα μυρίζει ψαρίλα; και όμως όχι. Είναι κανονικό ψωμί στην γεύση αλλά......μαύρο άσχετα αν είναι λίγο αποκρουστικό στην όψη.
Κάνοντας το σάντουιτς με πολύχρωμα υλικά όπως , ταραμοσαλάτα, τυροκαυτερή , τζατζίκι, ντομάτα, κρεμμύδι, μαρούλι, ρόκα και άλλα κάνετε ένα έργο τέχνης.

Και τι να πω, καλή όρεξη ; 

Για το ψωμί ''κάρβουνο'' :


  • 500 γραμμάρια αλεύρι
  • 12 γραμμάρια αλάτι
  • 12 γραμμάρια ελαιόλαδο
  • 13 γραμμάρια μαγιά
  • 375 γραμμάρια νερό κρύο
  • 16 γραμμάρια μελάνι σουπιάς
Μέσα στο κάδο του μίξερ βάζω το αλεύρι , το ελαιόλαδο και την μαγιά.
Σε μια κανάτα βάζω το νερό της συνταγής και λιώνω μέσα το μελάνι σουπιάς. Το προσθέτω στο κάδο του μίξερ και ζυμώνω μέχρι να σχηματίζεται ζύμη.
Προσθέτω και το αλάτι και ζυμώνω για άλλα 7 λεπτά περίπου.
Αλείφω ένα ταψί με ύψος με ελαιόλαδο και το βάζω την ζύμη μέσα.
Πρέπει το ζυμάρι να είναι αρκετά κολλώδες και υδαρές. Το σκεπάζω με μεμβράνη και το αφήνω για 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου. Με λαδωμένα χέρια το διπλώνω φακελωτά και απαλά.
 Μετά από μισή ώρα ρίχνω το ζυμάρι πάνω σε αλευρωμένο πάγκο και το πασπαλίζω και αυτό με αλεύρι για να είναι εύκολο στο τεμάχισμα.
Το κόβω σε κομμάτια και τα βάζω σε φόρμες ψωμιού μέχρι το 1/3 της φόρμας.
Τα σκεπάζω καλά και τα βάζω στο ψυγείο για 9-10 ώρες.
Λίγο πριν τα ψήσω τα βγάζω από το ψυγείο να πάρουν μια θερμοκρασία δωματίου και ψήνω αμέσως μετά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά.
Τα αφήνω να κρυώσουν πάνω σε σχάρα εντελώς.
Πρέπει να έχει μια σκληρή και τραγανή κόρα .      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post

Χταπόδι ξιδάτο