Για τη ζύμη:
- 600γρ αλεύρι
- 250γρ μαργαρίνη (βιτάμ)
- 2 ολόκληρα αβγά
- 50γρ ζάχαρη άχνη
- 25γρ μαγιά φρέσκια
- μία πρέζα αλάτι
- 200ml γάλα
Για τη γέμιση :
- 400γρ τριμμένα καρύδια
- 100ml γάλα
- 200γρ κρυσταλλική ζάχαρη
- ξύσμα από ένα λεμόνι
- μία πρέζα κανέλα
- 1 βανιλέτα
Στο χλιαρό γάλα λιώνω τη μαγιά και βάζω από λίγο αλεύρι και ζάχαρη άχνη. Το αλεύρι το ανακατεύω με το βούτυρο μέχρι να γίνουν ψύχουλα. Προσθέτω τα αβγά χτυπημένα , την υπόλοιπη άχνη και όλα τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης. Ζυμώνω καλά μπορεί να χρειαστεί περισσότερο αλεύρι. Πρέπει να βγεί ένα ζυμάρι μαλακό να μην κολλάει στα χέρια. Το σκεπάζω και το βάζω σε ΚΡΥΟ μέρος να ξεκουραστεί. Παράλληλα σε μία κατσαρόλα βάζω όλα τα υλικά της γέμισης σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύω καλα . Προσοχή μην κολλήσει. Το νόημα είναι να έχει όσο το δυνατό λιγότερη υγρασία για να μην ραγίσει η ζύμη κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Μόλις γίνει η γέμιση, πέρνω το ζυμάρι και ανοίγω σε φύλλο πάχους 1,5-2 cm. Απλώνω τη γέμιση αλλα στα πλαϊνά δεν βάζω για να είναι εύκολο το ρολάρισμα. Αφού το τυλίξω, το βάζω σε λαμαρίνα και το αλοίφω με κροκάδι αβγού. Το αφήνω σε κρύο μέρος να ξεκουραστεί ξανά. Μετά από μισή ώρα το αλοίφω με το ασπράδι του αβγού ελαφρώς χτυπιμένο και το αφήνω άλλα 5-10 λεπτά Το τρυπάω με μία οδοντογλύφίδα από πάνω και στα πλαϊνά να μπόρει να φεύγει ο ατμός από τη γέμιση. Ψήνω στους 160-170 βαθμούς για 25 λεπτά.
Παραλλαγές:
Αντί για τριμμένα καρύδια μπορώ να βάλω:
- Σταφίδες μουλιασμένες σε ένα καλό ποτό.
- Σύκα αποξυραμένα και κομμένα.( ή διάφορα αποξυραμένα φρούτα)
- Μήλο σοταρισμένο με κονιάκ , κανέλα και γαρύφαλο.
- Κακάο
- Παπαρουνόσπορο αλεσμένο
Αφαιρώντας τη ζάχαρη της γέμισης:
- Κοτόπουλο σοταρισμένο και αρωματισμένο με λευκό κρασί και πιπεριές
- Τυρία διάφορα
- Σπυριά από καλαμπόκι , αρακά και τυριά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου