Πρώτη μέρα .
Μέσα σε ένα δοχείο βάζω 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι , 75ml νερό και 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμόνι. Τα ανακατεύω όλα καλά χωρίς να αφήσει σβώλους το αλεύρι. Το σκεπάζω και το αφηνω σε θερμοκρασία δωματίου για 48 ώρες . Το ανακατέυω 3 με 4 φορές.
Τρίτη μέρα.
Προσθέτω 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι και 2 κουταλιές της σούπας νερό.
Ανακατεύοντας καλά να μην σβωλιάσει. Το σκεπαζω και το αφήνω για 24 ώρες ανακατεύοντας 3 με 4 φορές.
Επόμενη μέρα.
Προσθέτω 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι και 4 κουταλιές νερό. Αφήνω ξανά για 24 ώρες ανακατεύοντας 3-4 φορές.
Μετά απο 3 μέρες είναι έτοιμο για χρήση αν έχει φουσκώσει αρκετά και να μυρίζει ευχάριστα με χαρακτηριστική ξινή μυρωδιά. Αν μουχλιάσει και μυρίζει άσχημα έχει χαλάσει και είναι ακατάλληλο για χρήση.
Χρησιμοποιώ όσο προζύμι χρειάζεται η συνταγή ( καλό είναι να μένει η μισή ποσότητα περίπου) και στο υπόλοιπο βάζω λίγο αλεύρι και λίγο νερό ανακατεύοντας καλά.
Για να κρατήσει καιρό , αφαιρώ την μισή ποσότητα και προσθέτω ίσες ποσότητες αλεύρι και νερό.
Ανάπιασμα .
Όταν έχω προζύμι που αφρίζει , το διαλύω σε χλιαρό νερό και διπλή σχεδόν ποσότητα αλεύρι. Το ζυμώνω για λίγο μέχρι να γίνει μαλακό ζυμάρι και το αφηνω σκεπασμένο μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο . (Σε αυτό το σημείο αφαιρώ ένα μικρό κομμάτι ζύμης για να το χρησιμοποιείσω σαν προζύμι την επόμενη φορά. )Μετά προσθέτω λίγο ελαιόλαδο και αλάτι.
Ζύμωμα.
Όταν διπλασιαστεί σε όγκο, το ζυμωνω με επί πλέον αλεύρι σε σημείο που να μην κολλάει στα χέρια . Πρέπει να ζυμωθεί για τουλάχιστον 20 λεπτά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου