Ένα ψωμί, δύο συνταγές.
Γενικά σαν Έλληνες μας αρέσει το ψωμί, να το βουτάμε στο λάδι στο τέλος της χωριάτικης σαλάτας ,να το αλείφουμε με Nutella ή μαρμελάδα το πρωί , δοκιμάστε τώρα να κάνετε αυτές τις συνήθειες με ένα αλλιώτικο, διαφορετικό ψωμί που ουσιαστικά δεν έχει τίποτα το περίεργο η συνταγή αλλά ο τρόπος που δείχνει. Είναι ένα ψωμί αποτελούμενο από δύο διαφορετικές συνταγές ζυμαριού για ψωμί :
Για το λευκό ψωμί :
- 250 γραμμάρια αλεύρι 55%
- 250 γραμμάρια αλεύρι χωριάτικο
- 65 γραμμάρια προζύμι σε υγρή μορφή
- 12 γραμμάρια αλάτι
- 14 γραμμάρια μαγιά
- 200 γραμμάρια νερό κρύο ( ή όσο πάρει για να γίνει μαλακό ζυμάρι)
Ζυμώνω όλα τα υλικά εκτός από το αλάτι για περίπου 4 λεπτά μέχρι να ενσωματωθούν και να γίνει ζυμάρι. Προσθέτω το αλάτι και ζυμώνω ακόμα για 6 λεπτά περίπου ακόμα. Το σκεπάζω και το αφήνω να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος για περίπου 30 λεπτά. Παράλληλα ετοιμάζω και το δεύτερο ζυμάρι.
Για το ζυμάρι ολικής :
- 250 γραμμάρια αλεύρι ολικής
- 200 γραμμάρια αλεύρι Ντίνκελ
- 50 γραμμάρια αλεύρι χωριάτικο
- 60 γραμμάρια προζύμι σε υγρή μορφή
- 13 γραμμάρια αλάτι
- 15 γραμμάρια μαγιά
- 210 γραμμάρια νερό
- 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Αναμειγνύω όλα τα αλεύρια μεταξύ τους , λιώνω τη μαγιά στο νερό και τέλος ζυμώνω όλα τα υλικά μεταξύ τους εκτός από το αλάτι. Μόλις σχηματιστεί το ζυμάρι, προσθέτω το αλάτι και ζυμώνω για άλλα 7-10 λεπτά στο χέρι. Το σκεπάζω και το αφήνω να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος.
Μόλις αφήσω να ξεκουραστεί και το δεύτερο ζυμάρι, ξανά ζυμώνω το λευκό ζυμάρι αφού έχει φουσκώσει αρκετά. Αυτό το κάνω 2 ακόμα φορές. Τέλος μόλις και τα δύο ζυμάρια έχουν πια διπλασιαστεί σε όγκο, τα ανοίγω με τον πλάστη , όχι πολύ λεπτά και βάζω το ένα πάνω στο άλλο. Το τυλίγω σε ρολό και το κόβω στα δύο. Ενώνω τις άκρες μεταξύ τους και τα αφήνω πάνω σε λαμαρίνα ή σε φόρμα ειδική να ξεκουραστεί το καινούργιο πλέον ζυμάρι. Το αλείφω με χλιαρό νερό, πασπαλίζω με σουσάμι ή άλλα διάφορα σποράκια και τα χαράζω με ένα κοφτερό μαχαίρι. Μόλις φουσκώσουν αρκετά τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο με αρκετή υγρασία (γιατί βοηθάει να γίνει σκληρή κρούστα), στους 210 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά και μετά στους 190 βαθμούς για άλλα 10-15 λεπτά.
Μόλις ψηθούν τα ψωμιά τα αφήνω πάνω σε σχάρα να κρυώσουν εντελώς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου