Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

Ψωμί με αποξηραμένα φρούτα

Τα αποξηραμένα φρούτα μπορούν να ποικίλουν από βερίκοκα , δαμάσκηνα, σύκα, cranberries , σταφίδες, χουρμάδες και διάφορα άλλα. Μάλιστα δίνουν στο ψωμί μια ελαφριά γλυκιά γεύση. Τα διάφορα σποράκια μας δίνουν μεγαλύτερη διατροφική αξία στο τελικό αποτέλεσμα. Μπορεί φυσικά να παραλειφθούν. Είναι ένα ψωμί ιδανικό για το πρωινό αλλά και για ένα γρήγορο σνακ μέσα στη μέρα.  


  • 250 γραμμάρια αλεύρι Ντίνκελ
  • 190 γραμμάρια αλεύρι τύπου 55%
  • 220 γραμμάρια χωριάτικο αλεύρι
  • 50 γραμμάρια προζύμι
  • 20 γραμμάρια μαγιά
  • 5 γραμμάρια αλάτι
  • 395 γραμμάρια νερό
  • σύκα κομμένα σε κυβάκια
  • δαμάσκηνα κομμένα σε κυβάκια
  • cranberries 
  • παπαρουνόσπουρο 
  • ηλιόσπορο
  • κολοκυθόσπορος 
Μέσα σε μια λεκάνη αναμειγνύω όλα τα είδη αλευριού. 
Σε ένα άλλο μικρότερο σκεύος λιώνω τη μαγιά και το ρίχνω μέσα στα αλεύρια, προσθέτω το προζύμι και ζυμώνω μέχρι να γίνει ένα ζυμάρι μαλακό.
 Προσθέτω το αλάτι και ζυμώνω για άλλα 4-5 λεπτά. Σκεπάζω το ζυμάρι και το βάζω σε ένα μέρος ζεστό να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί σε όγκο. 
Αμέσως μετά το ξανά ζυμώνω προσθέτοντας τα αποξηραμένα φρούτα και τους σπόρους. Ίσως χρειαστεί στην ενσωμάτωση τους λίγο αλεύρι γιατί γίνεται αρκετά κολλώδης το ζυμάρι. Το σκεπάζω και το αφήνω ξανά να διπλασιαστεί σε όγκο. 
Το κόβω σε ίσα κομμάτια και δίνω στο ζυμάρι το επιθυμητό σχήμα . Το πασπαλίζω με λίγο αλεύρι και προθερμαίνω τον φούρνο στους 210 βαθμούς. Όσο ο φούρνος προθερμαίνεται , αφήνω το ζυμάρι σε θερμοκρασία δωματίου ξεσκέπαστο. 
Ψήνω για περίπου 30-40 λεπτά.
 Μόλις το βγάλω από τον φούρνο το βάζω σε σχάρα να κρυώσει καλά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post

Χταπόδι ξιδάτο