Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018

Ψωμί με αλεύρι βρώμης

Το αλεύρι βρώμης έχει υψηλή διατροφική αξία γιατί έχει υψηλή περιεκτικότητα σε εδώδιμες ίνες και επιπρόσθετα γιατί περιέχει β- γλυκάνες οι οποίες συμβάλουν στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα .
Η παρακάτω συνταγή ψωμιού, το ζυμάρι δεν είναι αρκετά ελαστικό, είναι σχετικά εύκολο να δουλευτεί και είναι ιδιαίτερα νόστιμο την επόμενη μέρα. Έχει αισθητά την γεύση της βρώμης ,για κάποιον που του αρέσει είναι ευχάριστο αλλά για έναν που δεν είναι συνηθισμένος σε αυτή τη γεύση ίσως του φανεί περίεργο. Θεωρείτο κατά κύριο λόγο ψωμί πρωινού ,αλειμμένο με μέλι και λίγο θυμάρι φρέσκο.


  • 250 γραμμάρια αλεύρι βρώμης
  • 180 γραμμάρια αλεύρι 55%
  • 200 γραμμάρια χωριάτικο αλεύρι
  • 400 γραμμάρια νερό
  • 75 γραμμάρια προζύμι
  • 10 γραμμάρια αλάτ
  • 10 γραμμάρια ελαιόλαδο
  • 13 γραμμάρια μαγιά
Αναμειγνύω όλα τα άλευρα μεταξύ τους, προσθέτω το προζύμι, το ελαιόλαδο και τη μαγιά λιωμένη στο νερό. 
Ζυμώνω μέχρι να γίνει το ζυμάρι, έπειτα προσθέτω το αλάτι και ζυμώνω για άλλα 4-5 λεπτά. Σκεπάζω το ζυμάρι με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνω σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί και να φουσκώσει. ( θα χρειαστεί περίπου 40 λεπτά.) Ξανά ζυμώνω το ζυμάρι , το κόβω σε 3 ίσα μέρη, δίνω το επιθυμητό σχήμα, το περνάω κάτω από χλιαρό νερό και αμέσως μετά το περνάω από νιφάδες βρώμης και παπαρουνόσπορου. 
Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζω την επιφάνεια του ζυμαριού.
Τα βάζω πάνω σε λαμαρίνα με λαδόκολλα και τα αφήνω να ξεκουραστούν ξανά σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 30-40 λεπτά μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο. 
Ψήνω σε ήδη προθερμασμένο φούρνο στους 210 βαθμούς για περίπου 40-50 λεπτά. 
Μόλις ψηθούν τα βάζω να κρυώσουν πάνω σε σχάρα εντελώς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post

Choux Croquelin