Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Νηστίσιμο Τσουρέκι

Γιατί και αυτοί που νηστεύουν έχουν ψυχή.
 Είναι που είναι 40 μέρες, τουλάχιστον ας περάσουν νόστιμα. Έτσι κι'αλλιώς κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στο τσουρέκι, πόσο μάλλον και να μετράμε τις μέρες μέχρι το Πάσχα για να τα φάμε. Γιατί λοιπόν να μην τρώμε τσουρέκια κατά την διάρκεια της Σαρακοστής, έστω με μια συνταγή λίγο διαφορετική . Δεν περιέχει κανένα υλικό που να είναι ζωικής προέλευσης αλλά έχει την ίδια νοστιμιά με τα αυθεντικά. ( και πιο υγιεινά ) .




  • 550 γραμμάρια αλεύρι
  • 30 γραμμάρια μαγιά 
  • 130 γραμμάρια ζάχαρη
  • 50 γραμμάρια μαργαρίνη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 200 ml νερό
  • 100ml χυμό πορτοκάλι
  • 2 βανίλιες
  • μαχλέπι
  • Κουκουλέ
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι 
Μέσα σε ένα μικρό μπολάκι λιώνω τη μαγιά στο νερό με τη ζάχαρη και λίγο από το αλεύρι. Το σκεπάζω και το αφήνω στην άκρη μέχρι να ζυγίζω τα υπόλοιπα υλικά.
 Στο κάδο του μίξερ βάζω το αλεύρι ,την μαργαρίνη μαλακωμένη,  το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού , το μαχλέπι , το Κουκουλέ, τη βανίλια και τέλος προσθέτω το μείγμα της μαγιάς.
Ζυμώνω μέχρι να γίνει ένα ζυμάρι, τότε προσθέτω και το αλάτι και ζυμώνω για άλλα 3-4 λεπτά. Το σκεπάζω και το αφήνω να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Το κόβω στη μέση, το ένα μισό το ζυμώνω με 80 γραμμάρια άγλυκο κακάο σε σκόνη και το άλλο κομμάτι με λίγο ακόμα αλεύρι για να μην κολλάει ( πάρα πολύ λίγο αλεύρι , ίσα ίσα να μη κολλάει το ζυμάρι).
Αφήνω τα δύο πλέον ζυμάρια να φουσκώσουν, τα κόβω στη μέση, πλάθω κορδόνια και τα πλέκω μεταξύ τους σε πλεξούδες .
Αφήνω τις πλεξούδες σε λαμαρίνα ή σε φόρμα να ξεκουραστούν και να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος.
 Προθερμαίνω τον φούρνο στους 170 βαθμούς με ένα μικρό πήλινο σκεύος με νερό για να κάνει υδρατμούς .
 Πασπαλίζω με λίγο σουσάμι ή αμύγδαλο φιλέ τα τσουρέκια και ψήνω για περίπου 1 ώρα .
Μόλις τα βγάλω από τον φούρνο τα ακουμπάω πάνω σε σχάρα να κρυώσουν εντελώς.      

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Νομίζω λείπει κάποια λιπαρή ουσία (λάδι)από την συνταγή.

Unknown είπε...

Νομίζω λείπει κάποια λιπαρή ουσία (λάδι)από την συνταγή.

Post

Χταπόδι ξιδάτο