Γιατί κάπως πρέπει να περάσει αυτή η νηστεία. Τουλάχιστον ας περάσει νόστιμα και όσο πιο '' ανώδυνα'' γίνεται . Ένα κέικ σοκολάτας κλασσικό μεν αλλά με καθόλου αβγά, βούτυρο ή γάλα. Ούτε καν σοκολάτα γάλακτος . Μόνο κακάο. Έχει πολύ πλούσια την γεύση του πορτοκαλιού και του πικραμύγδαλου. Μπορεί να προστεθεί στο μείγμα ακόμα και ξηροί καρποί όπως φουντούκια, αμύγδαλα ή καρύδια ελαφρά ψημένα στον φούρνο για να έχουν περισσότερη γεύση. Πολύ καλή ιδέα και τους vegan που έχουν αδυναμία στα γλυκά.
- 130 γραμμάρια μαργαρίνη
- 370 γραμμάρια νερό (ή μισό νερό μισό χυμός πορτοκάλι)
- 340 γραμμάρια ζάχαρη
- 1 κουταλιά της σούπας ξύδι
- 6 κουταλιές της σούπας κακάο άγλυκο
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 2 βανίλιες
- 4-5 σταγόνες εκχύλισμα πικραμύγδαλου
- ξύσμα από ένα πορτκάλι
- 450 γραμμάρια αλεύρι
- 1 καλή κουταλιά της σούπας baking powder
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
Στο μίξερ χτυπάω την μαργαρίνη με την ζάχαρη για 5-6 λεπτά. Μετά προσθέτω το νερό ( και το χυμό πορτοκάλι αν βάλω) , ξύδι ,κακάο , αλάτι, βανίλιες, πικραμύγδαλο και ξύσμα όσο το μίξερ δουλεύει σε χαμηλή ταχύτητα για να μην γίνει ο κόσμος χάλια.
Ανακατεύω μεταξύ τους το αλεύρι με το baking powder και την σόδα και το προσθέτω κουταλιά κουταλιά στο μίξερ. Τότε προσθέτω και αν τυχόν θέλω ξηρούς καρπούς ( φουντούκια, καρύδια, αμύγδαλα κ.α.) ή αποξηραμένα cranberries ή βατόμουρα.
Λαδώνω μια φόρμα του κέικ καλά και πασπαλίζω με κακάο. Βάζω το μείγμα μέσα μέχρι την μέση και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου μία ώρα ή ως ότου μέχρι να βγει καθαρή η λάμα ενός μαχαιριού αν το βυθίσω στο κέικ.
Αφήνω να κρυώσει καλά πριν το κόψω.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου