Ένα από τα πιο κλασσικά Ελληνικά πρωινά, η τυρόπιτα.
Στην Ελλάδα η γέμισή της έχει συνήθως σαν βάση τυρί φέτα και αυγό και αποτελεί πολύ δημοφιλές πρόχειρο φαγητό. Τυρόπιτες παρασκευάζουν και συνοικιακοί φούρνοι, αν και κυρίως πωλούνται σε μικροκατάστημα τα οποία προσφέρουν και άλλα είδη ή κομμάτια πίτας στο χέρι , τα λεγόμενα τυροπιτάδικα. Υπάρχουν τόσα είδη τυρόπιτας πια, με προσθήκη άλλων υλικών όπως σπανάκι ( σπανακοτυρόπιτα) , πράσα ( πρασοτυρόπιτα) ,
Για το φύλλο της ζύμης ;
Στην Ελλάδα η γέμισή της έχει συνήθως σαν βάση τυρί φέτα και αυγό και αποτελεί πολύ δημοφιλές πρόχειρο φαγητό. Τυρόπιτες παρασκευάζουν και συνοικιακοί φούρνοι, αν και κυρίως πωλούνται σε μικροκατάστημα τα οποία προσφέρουν και άλλα είδη ή κομμάτια πίτας στο χέρι , τα λεγόμενα τυροπιτάδικα. Υπάρχουν τόσα είδη τυρόπιτας πια, με προσθήκη άλλων υλικών όπως σπανάκι ( σπανακοτυρόπιτα) , πράσα ( πρασοτυρόπιτα) ,
Για το φύλλο της ζύμης ;
- 600 γραμμάρια αλεύρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 2 κουταλάκια του γλυκού baking powder
- 1 κουταλιά της σούπας ξύδι
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- χλιαρό νερό όσο πάρει για να γίνει μαλακή ζύμη
Για την γέμιση :
- Απομίμηση φέτας
- ρίγανη
- δυόσμος
- λίγο πιπέρι
- πρέζα αλάτι
- λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
Αρχικά κάνω το ζυμάρι. Μόλις γίνει το ζυμάρι μαλακό και εύπλαστο, το χωρίζω σε 22 ίσα κομμάτια. Τα ανοίγω σε δισκάκια και τοποθετώ το ένα πάνω στο άλλο σε στοίβες των 3 δίσκων .
Η μία στοίβα αναγκαστικά θα έχει 4 δίσκους, η βάση της πίτας για να ανοίξει σε μεγαλύτερο φύλλο να κλείσει την πίτα στο τέλος. Καθώς στοιβάζω τους δίσκους τον έναν πάνω στον άλλον, αλείφω την επιφάνεια με ελαιόλαδο. Τα βάζω μετά στην κατάψυξη για κάνα δεκάλεπτο.
Ανοίγω σε φύλλο πρώτα την στοίβα με τους 4 δίσκους, το τοποθετώ στο ταψί, αλείφω με ελαιόλαδο και συνεχίζω με άλλες 2 στοίβες.
Απλώνω την απομίμηση φέτας , πασπαλίζω με τα αρωματικά, λίγο αλάτι και πιπέρι , προαιρετικά ψιλοκομμένο άνηθο ή μαϊντανό. Συνεχίζω με τις υπόλοιπες στοίβες ζυμαριού, αλείφοντας κάθε φύλλο με ελαιόλαδο ( θα χρειαστεί περίπου ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο ).
Μόλις βάλω και το τελευταίο φύλλο,την κλείνω καλά σε κάθε πλευρά και την κόβω σε μερίδες, αλείφω με ελαιόλαδο και τέλος πιτσιλάω με νερό. Προαιρετικά πασπαλίζω με σουσάμι ή άλλους σπόρους.
Ψήνω στους 180 βαθμούς για περίπου 30-40 λεπτά.
Μόλις την βγάλω από τον φούρνο την σκεπάζω με μια καθαρή πετσέτα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου