Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

Κουλούρι με 3 είδη Σουσαμιού

Ένα από τα πιο παραδοσιακά σνακ στην Ελλάδα. Αποτελεί ταυτόχρονα και μια από τις υγιεινές πηγές υδατανθράκων , πρωτεϊνών και άλλων θρεπτικών συστατικών και ενέργειας.
 Έχει δεχτεί πολλές παραλλαγές στην συνταγή όπως πολύσπορο,,γεμιστό, χωρίς σουσάμι, με ταχίνι και άλλες πολλές νόστημες εκδοχές. Το κλασσικό σησαμένιο κουλούρι Θεσσαλονίκης είναι εκείνο που ξεκίνησε να παρασκεύαζεται στην συμπρωτεύουσα από τους πρόσφυγες που ήρθαν από χαμένες και μακρινές πατρίδες.
 Η ιστορία του ξεκινά την εποχή της Βυζαντινή Αυτοκρατορίας που εμφανίστηκε κυρίως στην Κωνσταντινούπολή και την Θεσσαλονίκη.
 Η λέξη κουλούρι προέρχεται απο βυζαντινή λέξη ''κολλίκιον΄΄ που αναφέρεται σε πολλά βυζαντινά κειμενα. Το επάγγελμα του αρτοποιού-κουλουροποιού ασκούσαν κυρίων Έλληνες από την Ήπειρο. Επίσης η παράδοση έλεγε πως το σχήμα της κεφαλής των Ηπειρωτών προέρχεται από το βάρος της τάβλας των κουλουρίων που κουβαλούσαν πάνω στο κεφάλι τους.  Στη Πόλη οι κουλουρζίδες διαλαλούσαν το εμπόρευμα τους με την ονομασία κουλούρι Θεσσαλονίκης.  Από τα μεσάνυχτα οι μάστορες στα εργαστήρια άναβαν τους φούρνους με ξύλα και ετοίμαζαν το προζύμη για τα ψωμιά και πριν καλά καλά ξημερώσει τα κουλούρια ήταν έτοιμα και η μυρωδιά του ψημένου σουσαμιού ήταν απλά κολασμένος πειρασμός για κάθε περαστικό.
 Σήμερα ,στις μέρες μας, στην Ελλάδα και στην Τουρκία , οι κουλουράδες συχνάζουν σε μέρη που περνά πολύ κόσμος , συνήθως σε κεντρικά σημεία της πόλης για να πουλήσουν τα κουλούρια τους.



Για τα κουλούρια :
  • 850 γραμμάρια αλεύρι
  • 150 γραμμάρια αλεύρι χωριάτικο
  • 630 ml νερό
  • 20 γραμμάρια αλάτι
  • 30 γραμμάρια μαγιά
  • 50 γραμμάρια ζάχαρη 
  • 80 γραμμάρια σουσάμι άσπρο
  • 80 γραμμάρια μαυροσούσαμο
  • 80 γραμμάρια σουσάμι ολικής
Κάνω το ζυμάρι και το αφήνω να ξεκουραστεί σκεπασμένο σε ζεστό μέρος. Όταν φουσκώσει , το ξανά ζυμώνω να φύγει ο αέρας και το κόβω σε κομμάτια των 60 γραμμαρίων. Τα πλάθω σε κουλούρια, τα βουτάω στο μείγμα ( καλύτερα να βουτηχτούν σε νερό για να κολλήσουν καλύτερα το σουσάμι )  με τα σουσάμια και τα βάζω σε λαμαρίνα με λαδόκολλα με σχετική απόσταση . Τα ψήνω σε 180 βαθμούς για περίπου 20-25 λεπτά..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post

Χταπόδι ξιδάτο