Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2017

Μοναστηριακός άρτος


225 γραμμάρια αλεύρι Κ.M.χωριάτικο
15 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό
15 γραμμάρια αλεύρι ολικής σίτου
95 γραμμάρια αλεύρι 55%
75 γραμμάρια προζύμη
8 γραμμάρια αλάτι
7 γραμμάρια νωπή μαγιά
210 γραμμάρια κρύο νερό

Στο κάδο του μίξερ βάζω όλα τα αλεύρια, το προζύμη και τη μαγια λιωμένη στο νερό. Μόλις γίνει το ζυμάρι προσθέτω το αλάτι . Ζυμώνω για περίπου 7 λεπτά στην αργή ταχύτητα και μετά για περίπου 3 λεπτά στην γρήγορη. Βάζω το ζυμάρι στη στόφα να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί σε όγκο.  Κόβω το ζυμάρι στη μέση και το πλάθω σε στρόγγυλο σχήμα, και το πατάω ίσα ίσα να ανοίξει λίγο σε πλάτος. Με το εργαλείο χούφτα το πατάω σταυρωτά και μετά ξανά ανάμεσα στον πρώτο σταυρό. Ίσα μέχρι κάτω το πατάω αλλά να μην κοπεί το ζυμάρι στο πάτο. Το ξαναβάζω στην στόφα να ξεκουραστεί ξανά .Πριν το βάλω να ψηθεί πασπαλίζω με ένα σουρωτήρι λίγο αλεύρι πάνω στην επιφάνεια τους. Προθερμαίνω τον φούρνο στους 200 βαθμούς και ψήνω για περίπου 40 λεπτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post

Χταπόδι ξιδάτο