Η λέξη καθ'αυτή είναι τούρκικης προέλευσης και μόνη της σημαίνει ''με τυρί''. Σε διάφορες περιοχές της Μικράς Ασίας το πεϊνιρλί έχει διαφορετικές μορφές από λεπτή ζύμη με γέμιση, με φύλλο σαν τυρόπιτας ή ακόμα σε σχήμα βάρκας , που είναι το κλασσικό γνωστό πεϊνιρλί για την Ελλάδα.
Την δεκαετία του '20 μαζί με τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας ήρθαν και οι γεύσεις τους μαζί που είχαν τεράστια επιρροή στην έκτοτε δικιά μας κουζίνα.
⦁ 200 γραμμάρια αλεύρι 70% δυνατό
⦁ 65 γραμμάρια αλεύρι Κ.Μ. χωριάτικο
⦁ 65 γραμμάρια αλεύρι 55%
⦁ 165 γραμμάρια νερό χλιαρό
⦁ 17 γραμμάρια αβγό
⦁ 17 γραμμάρια ελαιόλαδο
⦁ 8 γραμμάρια αλάτι
⦁ 8 γραμμάρια νωπή μαγιά
Λιώνω τη μαγία στο χλιαρό νερό. Στο κάδο του μίξερ βάζω τα αλεύρια, το ελαιόλαδο, το αβγό και την λιωμένη μαγιά. Ζυμώνω στην αργή ταχύτητα για περίπου 10 λεπτά και εντομεταξύ προσθέτω και το αλάτι μόλις γίνει το ζυμάρι. Αφήνω τη ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για περίπου μισή ώρα. Κόβω το ζυμάρι σε κομμάτια ίσα μεταξύ τους και τα ανοίγω με έναν πλάστη σε σχήμα μακρόστενο. Τις δύο μεγάλες άκρες τις γυρίζω 3-4 φορές προς τα μέσα και ενώνω τις άκρες μεταξύ τους. Θα πρέπει να σχηματιστεί ένα είδος βαρκούλας. Αλείφω το ζυμάρι ολόκληρο με βούτυρο λιωμένο, βάζω στο κενό μέσα τυρί τριμμένο και μπέϊκον κομμένο σε κυβάκια. Τα βάζω σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί και να φουσκώσει ξανά. Αν θέλω πριν τα φουρνίσω σπάω ένα αβγό πάνω από το μπέϊκον για να ψηθεί. Ψήνω στους 180 βαθμούς για περίπου 25 με 30 λεπτά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου