Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017

Τυρόψωμο με μπέϊκον σε σχήμα νηφάδας


Πολύ ιδιαίτερο ψωμί, ειδικά το σχήμα του που θα εντυπωσιάσει σε πάρτι ή και σε μπουφέδες.  Ο καθένας μπορεί να αλλάξει την γέμιση του ανάλογα την όρεξη και τον ουρανίσκο του. Μπορεί να γίνει πολύ ωραίο και με κρέμα σοκολάτας ( τύπου μερέντα) . Προσοχή μόνο, η γέμιση πρέπει να έχει θερμοκρασία δωματίου , διότι αν είναι απευθείας από το ψυγείο θα καθυστερήσει την μαγιά να δουλέψει δηλαδή να φουσκώσει το ζυμάρι.



400 γραμμάρια αλεύρι 70% δυνατό
200 γραμμάρια αλεύρι κίτρινο Κ.Μ.
περίπου 230 γραμμάρια νερό χλιαρό
20 γραμμάρια μαγιά νωπή
10 γραμμάρια αλάτι
10 γραμμάρια ελαιόλαδο
κασέρι τριμμένο
μπέϊκον κομμένο σε κυβάκια
λίγο θυμάρι φρέσκο

Λιώνω τη μαγιά στο νερό με μια πρέζα αλεύρι. Στο κάδο του μίξερ βάζω τα αλεύρια και το ελαιόλαδο και πρσθέτω τη λιωμένη μαγιά. Αρχίζω να ζυμώνω και λίγο πριν γίνει ζυμάρι προσθέτω το αλάτι. Ζυμώνω σε αργή ταχύτητα για περίπου 7 λεπτά . Σκεπάζω το ζυμάρι και το βάζω σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Μόλις είναι έτοιμο το  πλάθω σε μια μπάλα και το κόβω σε 4 ίσα μέρη. Κάθε κομμάτι το ανοίγω με τον πλάστη να γίνει ένα στρόγγυλο φύλλο περίπου 1 εκατοστό πάχος. Το μεταφέρω σε μια λαμαρίνα με λαδόκολλα. Πασπαλίζω με τυρί τριμμένο , μπέϊκον σοταρισμένο και λίγα φύλλα θυμάρι. Καλύπτω με ένα άλλο φύλλο ζυμής και επαναλαμβάνω την ίδια διαδικασία και στα άλλα 2 κομμάρια ζύμης. Μόλις βάλω και το τελευταίο κομμάτι ζυμαριού στη λαμαρίνα, βάζω ένα στρόγγυλο ποτήρι στο κέντρο και με βάση αυτό κόβω τη ζύμη σε 16 ίσα μέρη ξεκινώντας από το ποτήρι προς τα έξω. Αφαιρώ το ποτήρι,  παίρνω 2 λωρίδες ζύμης προσέχοντας να μην ξεχειλίσει η γέμιση, τις γυρίζω προς τα έξω 2 φορές και τέλος ενώνω τις άκρες μεταξύ τους. Κάνω την ίδια διαδικασία σε όλες τις λωρίδες. Αφήνω ξανά το ζυμάρι να ξεκουραστεί και να φουσκώσει. Λίγο πριν το βάλω στο φούρνο να ψηθεί το ψεκάζω με λίγο νερό. Ψήνω στους 180-190 βαθμούς για περίπου 30-40 λεπτά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post

Χταπόδι ξιδάτο