Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Γλυκιά πίτα



Για τη ζύμη:
  • 150γρ γάλα
  • 15γρ μαγιά φρέσκια
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • 25γρ βούτυρο λιωμένο
  • 1 κρόκος αβγού
  • 1 κουταλάκι του γλυκού λικέρ ή κονιάκ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 250γρ αλεύρι
Για τη κρέμα:
  • 250γρ γάλα
  • 55γρ ζάχαρη
  • 23γρ αλέυρι
  • 2 κρόκοι αβγών
  • 1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού λικέρ ή κονιάκ
  • βανίλια
  • ξύσμα πορτοκαλιού
  • σταφίδες
Ζύμη--> Στο χλιαρό γάλα λιώνω τη μαγιά με τη ζάχαρη και λίγο αλευρι. Αφήνω το μείγμα για 10 λεπτά. Προσθέτω έπειτα το υπόλοιπο αλεύρι, το λιώμενο βούτυρο, τον κρόκο του αβγού και το κονιάκ. Τέλος προσθέτω και το αλάτι. Πρέπει να βγει μια ζύμη εύπλαστη και μαλακή. Την σκεπάζω και την αφήνω να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί σε όγκο για 1 ώρα περίπου.
Παράλληλα κάνω τη κρέμα. Βάζω τα 2/3 του γάλα σε μια κατσαρόλα με τη ζάχαρη και τα μυρωδικά. Σε μια μπασίνα ανακατεύω το υπόλοιπο γάλα με τους κρόκους του αβγού και  το αλεύρι. Μόλις βράσει το γάλα ρίχνω λίγο λίγο στη μπασίνα ανακατεύοντας συνεχώς.  Ρίχνω έπειτα όλο το μείγμα στη κατσαρόλα και ανακατεύω γρήγορα μέχρι να πήξει η κρέμα. Τελος προσθέτω στη κρέμα το βούτυρο , το κονιάκ και τις σταφίδες. Αφήνω να κρυώσει, ανακατεύοντας συχνά.
Ζυμώνω το ζυμάρι ξανά και το ανοίγω σε πάρα πολύ λεπτό φύλλο. Απλώνω τη κρέμα ελαφρά. Τυλίγω πολύ προσεχτικά το ζυμάρι σε ρολό. Μετά σε κουβάρι. Το βάζω σε μια φόρμα, το αλοίφω με ενα κρόκο αβγού αραιωμένο με γάλα. Αφήνω να ξεκουραστεί έτσι για 20 λεπτά. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40-45 λεπτά. Σερβίρεται χλιαρό ή κρύο, όχι ζεστό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post

Χταπόδι ξιδάτο