- 1600 γραμμάρια αλεύρι
- 315 γραμμάρια καλό ζωικό βούτυρο
- 475 γραμμάρια ζάχαρη
- 65 γραμμάρια φρέσκια μαγιά
- 5 αβγά
- 425 γραμμάρια νερό
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
- 1 κουταλάκι του γλυκού κακουλε
- 1 πρεζα βανίλια
- Ξύσμα πορτοκαλιού
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 125 γραμμάρια γάλα
Σε μια λεκάνη βάζω το χλιαρό νερό και λιώνω τη μαγιά μια πρεζα ζάχαρη και από τα 1600 γραμμάρια αλεύρι βάζω τα 250. Ανακατεύω καλά και σκεπάζω με μια πετσέτα για 10 λεπτά σε ζεστό μέρος .
Λιώνω το βούτυρο σε μέτρια φωτιά
Μέσα σε μια μικρή κατσαρόλα ανατακευω με τον αβγόδαρτη τα αβγά τη ζάχαρη το γαλα και όλα τα αρωματικά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη ( να μην βράσει ).
Στη λεκάνη με το προζυμι προσθέτω το υπόλοιπο αλεύρι το μείγμα με τα αβγά και ανακατεύοντας ρίχνω σιγά σιγά το λιωμένο βούτυρο . Το ζυμάρι πρέπει να βγει μαλακό και εύπλαστο .
Το σκεπάζω καλά με ένα τραπεζομάντιλο και το αφήνω να διπλασιαστεί σε όγκο .
Το πλάθω πλεξουδες , το αλείφω με αβγό , το αφεινω να φουσκώσει πάλι .
Έχω ήδη προθερμανει τον φούρνο στους 180°
Τα ψήνω για περίπου 1 ώρα μέχρι να πάρει χρυσάφι χρώμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου