Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

Sablè Breton


Για το Sablé : 

8 κουταλιές της σούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου ( περίπου 240γραμμαρια )
3/4 κούπας άχνη ζάχαρη
4 κρόκοι αβγού
1 1/4 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1/4 κουτάλια τις σούπας baking powder
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι


Για την κρέμα patisserie :

250 ml γάλα
75 ml κρέμα γάλακτος
50 γραμμάρια αβγό
30 γραμμάρια κορν φλάουρ
25 γραμμάρια βούτυρο
1 βανίλια


Εκτέλεση :

Στο μίξερ με φτερό χτυπάω το βούτυρο με την άχνη ζάχαρη με μέχρι να αφρατέψει καλά.
Προσθέτω τους κρόκους έναν - έναν την φορά, μετά προσθέτω και το αλεύρι με το baking powder και το αλάτι ( προαιτετικα προσθέτω στην ζύμη και ξύσμα πορτοκαλί ή λεμονιού ).

Βάζω την ζύμη σε μια σακούλα του κορνέ και σε ένα τσέρκι αποσπώμενο , ξεκινώντας από την μέση καλύπτω τον πάτο σε σχήμα σπιράλ .
Αφού καλυφτεί η βάση , το βάζω στο ψυγείο για 2 ώρες .
Ψήνω στους 200 βαθμούς μέχρι να γίνει χρυσάφι .
Αφήνω να κρυώσει καλά .

Για την κρέμα patisserie , βάζω τα 2/3 από το γάλα σε κατσαρόλα με την ζάχαρη να βράσει.
Με το υπόλοιπο γάλα λιώνω το κορν φλάουρ και το αβγό και το ρίχνω σιγά σιγά στην κατσαρόλα . Μόλις πήξει αρκετά , αποσύρω από την φωτιά προσθέτω το βούτυρο και ανακατεύω μέχρι να λιώσει.
Βάζω την κρέμα στο μίξερ και χτυπάω μέχρι να κρυώσει και προσθέτω την κρέμα γάλακτος και την βανίλια .

Αφού κρυώσει το sablè καλύπτω την επιφάνεια του με την κρέμα και γαρνίρω με κόκκινα φρούτα ( φράουλες , βατόμουρα , βύσσινο , κ.α.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post

Choux Croquelin