Το ελαιόλαδο πρέπει να είναι καλής ποιότητας και χαμηλής
οξύτητας . Τα μπουκάλια για την αποθήκευση του ελαιόλαδου πρέπει να είναι
καθαρά και στεγνά. Στεγνά πρέπει να είναι και τα αρωματικά φυτά .Τα μπουκάλια
με το ελαιόλαδο δεν πρέπει να μένουν εκτεθειμένα στον ήλιο αλλά να φυλάσσονται
σε σκοτεινό και δροσερό σημείο.
Ελαιόλαδο με
αρωματικά χόρτα.
Μπορώ να αρωματίσω το ελαιόλαδο με δεντρολίβανο , μάραθο,
άνηθο, δυόσμο , βασιλικό, εστραγκόν , μαϊντανό , κόλιανδρο . Τοποθετώ το μπουκάλι
σε δροσερό μέρος και σε δέκα μέρες περίπου είναι έτοιμο. Μπορώ να αφήσω τα
αρωματικά στο μπουκάλι, αλλά το αρωματικό φυτό αν έρθει σε επαφή με το οξυγόνο
για πολύ καιρό, είναι εύκολο να χαλάσει και μαζί του και το ελαιόλαδο.
Κανέλα-γαρύφαλο
Ελαιόλαδο με 2-3 ξυλάκια κανέλας και 5-6 καρφάκια γαρίφαλο.
Σκόρδο και
δεντρολίβανο
Ελαιόλαδο με 2 σκελίδες σκόρδο, 1 κλωναράκι δεντρολίβανο και
5-6 κόκκους πιπέρι. Όταν αρχίσω να τα χρησιμοποιώ αφαιρώ τα αρωματικά .
Με μπαχαρικά
Ελαιόλαδο με 5-6 κόκκους πιπέρι, 4-5 μπαχάρι, 1κ.γ. κύμινο
ακοπάνιστο , 1 ξυλάκι κανέλας .
Με σκόρδο
Αλέθω στο μπλέντερ 4 σκελίδες σκόρδο με 4 κουταλιές
ελαιόλαδο. Σουρώνω μέσα σε ύφασμα ή φίλτρο του καφέ και το ανακατεύω με το
υπόλοιπο ελαιόλαδο στο μπουκάλι αποθήκευσης . Ταιριάζει με ψωμί ροδισμένο στη
σχάρα.
Με λεμόνι
Πλένω και στεγνώνω καλά τρία μικρά λεμόνια. Στο καθένα
καρφώνω τρία γαρίφαλα . Βάζω τα λεμόνια σε ένα γυάλινο βάζο και προσθέτω 1λίτρο
ελαιόλαδο . Μπορώ να βάλω και μόνο φλοίδα του λεμονιού
Με εσπεριδοειδή
Ελαιόλαδο με φλούδες λεμονιού και μισό πορτοκάλι. Αν
αφαιρέσω τις φλούδες μετά από ένα μήνα μπορώ να το διατηρήσω περισσότερο καιρό.
Μπορώ να συνδυάσω εσπεριδοειδή με αρωματικά χόρτα. Όπως : λεμόνι με μάραθο, ή
ρίγανη. Φλούδες λεμονιού με θυμάρι ή δεντρολίβανο.
Με μάραθο
1 λίτρο ελαιόλαδο , 2 σκελίδες σκόρδο(προαιρετικά) , 2-3
γαρίφαλα , 3-4 κλωναράκια μάραθο. Το αφήνω 2 εβδομάδες να ωριμάσει.
Με βότανα
1 λίτρο ελαιόλαδο, μπορώ να βάλω -> 2-3 κλωνάρια ρίγανη
φρέσκια , 1κ.γ. θυμάρι ή φρέσκο, δυόσμο και βασιλικό ( ή ξερά ή φρέσκα)
Με καυτερή πιπεριά
Ελαιόλαδο, ξερές πιπεριές τριμμένες ή φρέσκες αλεσμένες ή
και ολόκληρες . Το πόσο καυτερό θέλω να είναι εξαρτάται από την ποσότητα της
καυτερής πιπεριάς που θα βάλω.
Με δαφνόφυλλα
Σε ελαιόλαδο με καυτερή πιπεριά βάζω και 34 φύλλα
δαφνόφυλλου. Διατηρείται καιρό.
Λαδόξυδο με σκόρδο
και κάπαρη
·
1 φλιτζάνι λάδι
·
1 φλιτζάνι ξύδι
·
1 σκελίδα σκόρδο σε φέτες
·
1 κουταλιά κάπαρη
·
Φλούδες από λεμόνι
Βάζω σε κατσαρόλα το ξύδι και τα αρωματικά στοιχεία να
πάρουν βράση. Τα στραγγίζω και τα ανακατεύω με το ελαιόλαδο . Μπορώ να βάλω και
σκόρδο και φλούδες λεμονιού για ντεκόρ στο μπουκάλι, εκτός βρασμού όμως
Με βασιλικό
Ελαιόλαδο, 3-4 κλαδιά βασιλικού, 2 σκελίδες σκόρδο
Με αντσούγιες
Ελαιόλαδο , 4 φιλέτα αντσούγιας , καυτερή πιπεριά . Στραγγίζω
τις αντσούγιες , την μια την ψιλοκόβω. Τρυπάω την πιπεριά σε πολλά μέρη. Τα
τοποθετώ όλα σε ένα μπουκάλι.
Με δάφνη και κανέλα
·
3-4 φύλλα δάφνης
·
Ένα ξυλάκι κανέλας
·
Φλούδα από πορτοκάλι
·
Ελαιόλαδο
Με λιαστές ντομάτες
Τις σκουπίζω και τις κόβω σε μικρά κομμάτια. Τις πασπαλίζω
με χοντρό αλάτι και τις αφήνω για 8-12 μέρες να αφυδατωθούν . Βάζω σε ένα βάζο
μια στρώση ντομάτα και μετά κάπαρη. Ρίχνω το ελαιόλαδο , είναι έτοιμο σε 2
εβδομάδες .
Επίσης
·
Μαντζουράνα φρέσκια, θυμάρι ρίγανη
·
Φρέσκος κόλιανδρος , ξύσμα λάιμ, τσίλι πιπέρια
·
Άνηθος , ξύσμα λεμονιού, σκόρδο
·
Δεντρολίβανο , θυμάρι, φασκόμηλο , ρίγανη
·
Βασιλικός , ξύσμα λεμονιού, πιπεριά τσίλι .
·
Λουΐζα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου